Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Vliegende Hollander Special (8): Vuurdoop tijdens Sneak Preview

zondag 25 maart 2007 om 19:00 uur Bron: http://nieuwsrijk.nl

ProjectieOp zaterdag 24 maart, een week voordat de Efteling en De Vliegende Hollander beide zullen openen voor publiek, organiseerde de Efteling een Sneak Preview voor De Vliegende Hollander. Ruim 1000 genodigden waren aanwezig om voor het eerst kennis te maken met de nieuwste attractie. In het laatste deel van de special-serie aandacht voor deze bijzondere dag, waarop we eindelijk voor het eerst zelf een ritje konden maken in de attractie waar de afgelopen jaren zo veel over geschreven is. Let op, deze special verklapt grotendeels het ritverloop!

Het programma van de Sneak Preview zou aanvangen om 12:00 uur. Bij de ingang van de Efteling werden we ontvangen door de Sleuteliers, en de muziek die te horen was in het Huis van de Vijf Zintuigen deden ons herinneren voor welke attractie we waren gekomen: De Vliegende Hollander. Niet veel later werden we in groepen door de Sleuteliers begeleidt naar De Vliegende Hollander, waar inmiddels al zo’n 500 mensen aanwezig waren. Rond 12:00 uur werd het verhaal van Willem van der Decken verteld door twee figuren zoals we die herinneren uit de tijd dat de entertainment-act Den Hollanders nog te vinden was op het plein voor de attractie. Zowel in het Nederlands als in het Duits werd verteld hoe Willem van der Decken uitvoer op eerste paasdag 1678, waarmee hij zijn eigen noodlot tekende. Hierna werd het woord gegeven aan Henk Groenen, persvoorlichter van de Efteling, welke nog een aantal dingen kwijt wilde over de nieuwe attractie…


Na deze korte introductie was het tijd voor de eerste rit van De Vliegende Hollander, de zogenaamde Maagdenrit. De eerste sloep werd bemand door onder andere Olaf Vugts, Ronald van der Zijl en Karel Willemen (hoofdontwerper). In onderstaande video kun je onder andere deze eerste rit zien, maar ook enkele beelden van de wachtrij.


De reis begint bij de ingang van het huis van Willem van der Decken en zijn vrouw Catharina. Nadat je de deur bent gepasseerd kom je al snel terecht in de bibliotheek, waarin Willem van der Decken zelf zo nu en dan zijn gezicht laat zien. In de kamer klinkt prachtige muziek, en Catharina zingt over het verlies van haar man die gedoemd is voor eeuwig te varen. De brand in het huis legde de andere kant van het leven van de VOC kapitein bloot. Achter het schilderij bevindt zich een smokkelgang. De muziek is duisterder en we vangen een glimp op van enkele schatten en andere kostbaarheden. Plotseling horen we de stem van Willem van der Decken: “Ik zal varen, storm of geen storm, pasen of geen pasen, verbod of geen verbod, al is het tot in de eeuwigheid… Ik zal varen!”. De gang lijkt in brand te staan en rook en het gebulder van Van der Decken bewegen zich van voor naar achter door de gang heen. De rust is wedergekeerd en we vervolgen onze reis. We belandden aan in een bar en aan onze linkerhand zien we de haven, waar mensen nietsvermoedend instappen in één van de sloepen… Niet veel later belandt je ook zelf aan in het station, om zelf uit te varen. We varen tussen twee grote schepen door, boven ons hoofd bungelen een paar kraten. We buigen af naar rechts, maar onze weg wordt versperd door een poort. We horen onheilspellende muziek en de poort opent zich. Het wordt donker, in de verte zien we niets meer dan een paar sterretjes. Plotseling varen we een mistbank in en het enige wat ons nog verlichting biedt is het lampje voorin het bootje. De mist trekt weg en links en rechts laten kanonskogels het water omhoog spatten. We horen water, en we zien een vurig spookschip op ons afvaren! Net op tijd valt het watergordijn naar beneden, en we staan oog in oog met de Vliegende Hollander. Vanaf de boeg kijkt een leeuwtje ons met fel rood oplichtende dreigend aan. We duiken door de romp van het schip en vallen een meter of 6 naar beneden. We staan stil en links en rechts valt nog steeds water naar beneden. De boot komt weer in beweging en we klimmen snel naar boven. Voor ons zien we in een mistige projectie de kapitein van het schip aan het roer staan. We vliegen door hem heen, de deuren openen en we maken een duikvlucht naar beneden, om uiteindelijk in het water te plonzen en weer terug te varen naar de veilige haven.

De wachtrij is buitengewoon mooi aangekleed en is zonder twijfel één van de best uitgewerkte wachtrijen van de Efteling. Maar niet alleen het oog wordt getrakteerd in de wachtrij. In elke ruimte is prachtige muziek te horen, gecomponeerd door René Merkelbach. Een genot voor het oor, maar ook geur is niet vergeten. In de smokkelgang ruik je verbrand hout, en ook in de haven en in de darkride zijn typische geuren waar te nemen. In totaal heeft de Efteling maar liefst 30 geur-samples laten maken om het gewenste resultaat te krijgen.

De meningen over De Vliegende Hollander zijn verdeeld. De attractie heeft een prachtig en rijk aangekleed exterieur en ook voor de wachtrij en de haven lijken kosten nog moeite gespaard te zijn. Helaas komt de illusie van het varen niet al te goed over doordat de sloepen zich hobbelend door de scènes bewegen. Daarnaast is het darkride-gedeelte erg kort en kent het op dit moment nog een aantal dode punten doordat effecten nog niet optimaal zijn afgesteld. De Efteling hoopt deze week nog aan de afstelling en timing van de effecten te kunnen sleutelen, zodat bezoekers op 1 april de rit optimaal kunnen ervaren.

Splash De Vliegende Hollander

Met dit achtste deel sluiten we de special-serie over De Vliegende Hollander af. We hopen dat iedereen ze met plezier gelezen heeft. Vergeet vooral niet aankomend seizoen eens aan te kloppen bij het huis van kapitein Willem van der Decken, want dat blijft uiteraard de beste manier om je eigen mening te vormen over de nieuwste aanwinst van de Efteling. Tot slot willen we de Efteling nog hartelijk bedanken voor haar gastvrijheid en de buitengewoon goed verzorgde dag. We waren blij dat we aanwezig mochten zijn op deze speciale dag en kijken uit naar het nieuwe seizoen.

Alle delen uit de serie


Creative Commons License
wat is dit?

Reacties


 • is er ook al een kloppende plattegrond van de attractie? met baan, wachtrijen enzovoort.

 • Aan het einde van het filmpje hoor je de mensen in het bootje ‘Woohw’ zeggen. Wat gebeurde er toen? ging de ketting weer rammelen net als bij ons?

 • We hadden een Rollback van zo’n 40 centimeter, gevolgt door een nogal harde klap.

 • Nja, of het een rollback was weet ik niet. Maar het was een flinke schok. De eerste keer hadden we hier overigens geen last van.

 • […] Alles wat ik heb opgenomen staat op Nieuwsrijk […]

 • hier is mijn eigen plattegrond (SPOILER!) http://img508.imageshack.us/my.php?image=plattegronddvhzonderwaccd7.jpg

  Hier staat de wachtrij niet op, die heeft een speciale plattegrond (SPOILER!):
  http://img105.imageshack.us/img105/2117/plattegronddvhwachtrijxn2.jpg

 • Wow! De muziek tijdens dat wachtrij gedeelte is mooi met dat koor! Is dat opgenomen?

 • Zaterdag 24 januari? Klopt dat? xD

 • Het is een kei vette atractie…Ik ben er 1 april in geweest…
  We hoefden maar een uutje te wachten! ;)
  Ik wil er zeker vaker in!
  En waar kun je muziek van dVH vindem?

 • Zaterdag 14 juli zijn hebben we eindelijk kennis gemaakt met deze attractie. En niets is minder waar, hij is geweldig! Alleen toen we nog een keer wilden gaan (de wachrij was tijdens de zomeravond heel kort) bleek er een defect te zijn en zijn we teruggelopen. Zo konden we nog foto’s maken van de ‘reddingsactie’ van de vastgelopen sloep op het water!

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Specials
» Vliegende Hollander: 4 in´t Land
» 60 plaatsen voor Vliegende Hollander Preview in het AD

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel