Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Vliegende Hollander Special (6): Het laatste probleem

maandag 12 maart 2007 om 00:00 uur Bron: http://nieuwsrijk.nl

Oplossing IntaminHet probleem met de lift van De Vliegende Hollander zorgde er uiteindelijk voor dat de opening uitgesteld moest worden tot volgend seizoen. De sloepen komen met flink wat vaart de lift op en het inhaken op de ketting hierbij was niet veilig en comfortabel genoeg. De Efteling schakelde het Zwitserse bedrijf Intamin in om de problemen met de lift op te lossen.

Lifthill De Vliegende HollanderEind juni maakte de Efteling bekend De Vliegende Hollander pas volgend seizoen in gebruik te nemen vanwege een probleem met de lifthill. De overgang naar de 45° steile lifthill bleek niet veilig en comfortabel genoeg, waardoor dit deel van de baan aangepast moest worden. Halverwege augustus werd bevestigd dat De Efteling attractiebouwer Intamin had ingeschakeld om het probleem te verhelpen.

Kingda Ka in Six Flags Great AdventureIntamin is een van de grootste en toonaangevendste bouwers van achtbanen en andere attracties. Naast achtbanen heeft Intamin ook veel ervaring met verschillende typen watercoasters. Intamin is ook geen onbekende voor De Efteling: de Piraña, de Pagode, Pegasus en de Bob zijn gebouwd door het Zwitserse bedrijf. Intamin is tevens de bouwer van de hoogtse achtbaan ter wereld, Kingda Ka (foto) in Six Flags Great Adventure.

Toren en lift van De Vliegende Hollander

Van augustus tot januari werd hier op de lift door zowel Intamin als de eigen technische mensen van De Efteling hard gewerkt aan een oplossing.

De oplossing van Intamin

Eind januari was Intamin klaar met het inbouwen van de oplossing voor de lift. Op beelden van Omroep Brabant is te zien hoe het bootje eerst wordt stilgezet op de lift, en vervolgens wordt opgepakt door de ketting om naar boven getakeld te worden.


Baan eindelijk goedgekeurd

Op 24 januari werd de baan eindelijk goedgekeurd en vrijgegeven. Het probleem met de lift was door Intamin opgelost en de onafhankelijk keuringsinstantie DNV (Det Norske Veritas) achtte de oplossing veilig voor bezoekers. Toch was de baan nog niet helemaal klaar. Na de goedkeuring door DNV begon De Efteling met het duurtesten, waarbij de attractie continu in bedrijf is zodat onder meer de timing van de speciale effecten in de attractie afgestemd kunnen worden op de snelheid van de sloepen. Als dit voltooid is moet de volledige attractie (baan, show en gebouw) nog gekeurd worden door DNV, de gemeente, en de brandweer.

Eindelijk goed nieuws dus, maar De Efteling had geleerd van eerdere fouten en maakte daarom nog geen harde openingsdatum bekend. Olaf Vugts was in een telefoongesprek met Omroep Brabant ‘voorzichtig optimistisch’.

Niet veel later -op 31 januari- vonden de eerste ritten met mensen plaats in De Vliegende Hollander. Medewerkers van De Efteling en de technische mensen die de afgelopen tijd dag en nacht gewerkt hebben aan de attractie hadden de eer voor het eerst een rondje te maken. Hoewel binnenin de attractie nog niet alle effecten werken, klonk Olaf Vugts enthousiast aan de telefoon in een gesprek met Omroep Brabant.

Begin maart stuurde De Efteling een persbericht uit welke overgenomen werd door verschillende grote dagbladen: De Vliegende Hollander zou op 1 april opengaan. De openingsdatum was eindelijk definitief.

Concept-tekening van het station

Een concept-tekening van de opstaphaven, waar op 1 april de eerste gasten eindelijk plaats kunnen nemen in één van de 11 sloepen.

Twee verticale liften

Oorspronkelijk zou De Vliegende Hollander -in plaats van een 45° steile lift- twee verticale liften krijgen. De eerste zou binnen het gebouw eindigen en was aangekleed als sluis, de tweede bracht het bootje hoog boven het gebouw naar het achtbaan-gedeelte.

Tekening van de twee verticale liften

Hoewel een verticale lift mooier in een toren zou passen kleven er ook nadelen aan dit alternatief. Door het gebruik van verticale liften zou de capaciteit van de attractie een stuk lager liggen. Door gebruik te maken van een gewone kettinglift kunnen bootjes achtereenvolgens omhoog getakeld worden, waardoor De Vliegende Hollander nu een capaciteit heeft van rond de 1900 bezoekers per uur, wat neerkomt op ongeveer 32 mensen per minuut. Hiermee staat De Vliegende Hollander op de tweede plaats wat betreft capaciteit van attracties binnen het park. De Piraña staat met 2000 bezoekers per uur op de eerste plaats. Fata Morgana en Droomvlucht nemen gezamenlijk de derde plaats in beslag; beide attracties kunnen 1800 bezoekers per uur aan.

Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief, je krijgt dan direct een e-mail als het volgende deel van de special online komt.

Eerdere delen


Creative Commons License
wat is dit?

Reacties


 • Leuk, die exclusieve concept-arts.
  Maar ze doen me verder errug weinig hoor!
  Het is dan natuurlijk wel ‘een schetsje’, maar ik vind ‘t -ook al is ‘t ‘een schetsje’- best wel bagger! :)

  Maar weer een leuk stukje hoor, net als de andere 5! :)

 • Tis best interesant!! En veel info voor ale vhe liefhebbers ;)
  ik geef het een 8

 • ik vind het best cool ook dat het niet meeer zo lang duurt :) :) :) :S
  kan niet w8ten !!!

 • Wat is er zo bijzonder aan het onderwerp van special 7 dat het nog niet online komt? OF is dat gewoon omdat de makers geen tijd ervoor hadden?

 • Het zou ook wel vet geweest zijn als die 2 verticale liften er in werden gebouwd.
  Maar zo is hij beter.

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Specials
» Zware donderwolken in teaser De Vliegende Hollander
» Intamin werkt aan De Vliegende Hollander

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel