Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Vliegende Hollander Special (4): De pers maakt kennis

maandag 26 februari 2007 om 00:00 uur Bron: http://nieuwsrijk.nl

OpstaphavenOp 21 januari maakte de pers kennis met kapitein Van der Decken en De Vliegende Hollander: de grootste en duurste attractie die De Efteling ooit gebouwd heeft. Toen ging men er nog van uit dat de attractie op 16 april (eerste paasdag) zou openen. Directievoorzitter Ronald van der Zijl vertelde enthousiast over de nieuwe attractie en het verhaal van de attractie werd bekendgemaakt.

Wachtrij en ritverloop

De Vliegende Hollander is een combinatie van een walk-through, een darkride, een achtbaan, en een splash. Het idee is vrijwel helemaal in eigen huis bedacht en ontwikkelt. De bezoekers worden meegenomen naar de Gouden Eeuw, de tijd van de succesvolle Verenigde Oostindische Compagnie. Je maakt kennis met de legende van de 17e eeuwse kapitein Willem Vanderdecken en zijn schip ‘Den Hollander’.

We hebben het beste uit diverse topattracties bij elkaar gebracht tot een geweldige totaalbelevenis. Een attractie voor durfals met als toefje op de taart de splash! Een attractie als deze is in geen enkel ander park te vinden.Ronald van der Zijl

Tegen alle regels in vaart de hebzuchtige kapitein in 1678 op een stormachtige eerste paasdag uit, de verdoemenis tegemoet. Aan boord zul je zien hoe de succesvolle VOC-kapitein uit hebzucht zijn carrière vergooit en een groep kapers aanvoert. Daarmee tekent hij zijn eigen noodlot en is gedoemd om met zijn mysterieuze, vurige spookschip voor eeuwig de zeven zeeën te bevaren.

De attractie begint in het huis van Vanderdecken, via een smokkelgang komt de bezoeker vervolgens bij een haven uit om met een sloep in bijna vier minuten tijd de vloek van De Vliegende Hollander te trotseren. Tijdens de rit beland je in een stom op open zee en zul je Vanderdecken zelf ontmoeten, om vervolgens een duik in de onderwereld te maken.

Concept-tekening van het uitvaren.

Je vaart uit in een van de 11 sloepen. Je verlaat de veilige haven en zet koers naar open zee…

Concept van de storm-scène

Concept-tekening van de storm-scène.

Concept van de encounter-scène

In één van de scènes kom je De Vliegende Hollander zelf tegen.

De sloepen

Bezoekers zullen De Vliegende Hollander tegenkomen in één van de 11 sloepen. Eén sloep biedt plaats voor 14 personen, in een 3-4-3-4 opstelling, bekend uit bioscopen. Er is voor deze opstelling gekozen zodat iedereen even goed de verschillende projecties en effecten kan zien tijdens het darkride-gedeelte. Op de voorkant van elke sloep bevindt zich een leeuwtje, die de bezoekers dreigend aankijkt tijdens de rit.

Tekening van een sloep

Feiten en getallen

 • Capaciteit: ± 1900 personen per uur
 • Vaartijd: 3,43 minuten
 • Hoogte toren: 22,5 meter
 • Hellingshoek lifthill: 45°
 • Totale oppervlakte: 17.000 m²
 • Aantal sloepen: 11 (voor 14 personen per boot)
 • G-krachten: maximaal 2G (2x je eigen lichaamsgewicht) en minimaal 0,2G (bijna gewichtsloos)
 • Investering: 19,2 miljoen euro (uiteindelijk ruim 20 miljoen euro)
 • Lengte achtbaan-gedeelte: 420 meter
 • Maximale snelheid: ruim 70 kilometer per uur
 • Minimumlengte: 1.20 meter


Op Omroep Brabant was destijds een reportage te zien, waarin Olaf Vugts zelf enthousiast vertelt over de nieuwste aanwinst.

De legende van De Vliegende Hollander

Willem van der Decken is een succesvolle kapitein van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Op Java en de Molukse eilanden lukt het hem steeds volle ladingen specerijen te kopen, die in Nederland goed geld opleveren. Zijn schip ‘Den Hollander’ is het snelste van de VOC. De ladingen foelie, nootmuskaat en kaneel worden in recordtijd van de Oost naar Nederland gebracht. De Heren Zeventien zijn dan ook zeer tevreden en de kapitein maakt snel promotie. Van der Decken woont samen met zijn vrouw Catharina in het mooiste huis op de stadswal, met uitzicht op de haven. Hij geniet van zijn welvaart. Het leven is goed in de Gouden Eeuw. Maar schijn bedriegt, er kleeft bloed aan zijn succes.

Het volk en de Heren Bewindhebbers weten niets van het duistere dubbelleven van de kapitein. Het grote succes maakte hem hebzuchtig. Van der Decken wordt een kaperkapitein, die kustdorpen plundert en schepen entert. Hij schrikt er niet voor terug te moorden om de buit binnen te halen. Het goud en de juwelen houdt hij zelf. Die slaat hij op in de geheime schatkamer onder zijn huis die hij via smokkelgangen bereikt.

Hoewel hij zeer succesvol is, leeft de kapitein steeds meer in eenzaamheid. Bemanningsleden ronselt hij alleen nog maar in weeshuizen, waar onervaren jongens zich laten lokken door het avontuur. Niemand anders wil nog werken voor de strenge en grillige Van der Decken. In café Het Oorlam drinkt de kapitein alleen op zijn successen. Hij is alles en iedereen te slim af. Hij staat aan de top. Maar zijn hebzucht zal hem zwaar kosten.

Wij schrijven 1678, als Kapitein Willem van der Decken op 1e Paasdag, tegen alle regels in, met zijn bemanning uit vaart naar de Oost. Zelfs een razende storm kan hem er niet van weerhouden, ook al is zijn bemanning van angst de wanhoop nabij. “Ik zal vaeren, storm of gheen storm, Paesen of gheen Paesen. Ik zal vaeren, al is het tot in den eeuwigheid!” Willem van der Decken tartte alle regels, het fatsoen en de elementen. En tekende zijn eigen noodlot… Zijn schip veranderde in een mysterieus, vurig spookschip dat werd gedoemd voor eeuwig de zeven wereldzeeën te bevaren als ‘De Vliegende Hollander’…

Van der Decken’s woning brandde van binnen uit en in de geheime gang brandde een hels vuur, dat zijn duistere dubbelleven bloot legde. Het schip verdween en er werd nooit meer iets van vernomen.

Of toch wel?

Jaren later bereiken nog steeds berichten het thuisland over een mysterieus spookschip, dat lijkt te vliegen boven de golven. Met een zwartgeblakerd karkas en brandende zeilen zou het met ongelooflijke snelheden over zee koersen… tegen de wind in! Zeelui doen er alles aan een aanvaring te voorkomen. Want elk contact met de schimmige gedaante die onbeweeglijk op de reling staat, brengt ongeluk, dood en verderf!

(Bovenstaande tekst is letterlijk overgenomen uit het persbericht dat De Efteling destijds heeft uitgezonden.)

In de volgende special…

Het was de bedoeling dat De Vliegende Hollander -volgens de legende- zou uitvaren op 1e Paasdag, maar al snel werd duidelijk dat dit niet gehaald zou worden. Weken werden maanden, en uiteindelijk moest De Efteling besluiten de attractie niet meer in 2006 in gebruik te nemen. In de special van volgende week aandacht voor de problemen met de baan, de testritten, de levering van de boten en nog veel meer.

De volgende special wordt gepubliceerd op maandag 5 maart. Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief, je krijgt dan direct een e-mail als er een nieuw bericht geplaatst wordt.

Eerdere delen


Creative Commons License
wat is dit?

Reacties


 • leuk hoor die specials! zo wordt alles goed duidelijk voor iedereen,

 • super gedaan! leuk! :D

 • WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW :D:D:D:D WAT EEN TOFFE INFO EN CONCEPT ART :O :D super gedaan jongens!

 • Ceker Ik hoop dat we gouw er in kunnen kijk er naar uit!!!

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Specials
» Zware donderwolken in teaser De Vliegende Hollander
» Vliegende Hollander Special (7): De Vliegende Hollander op TV

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel