Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Vliegende Hollander Special (3): Baan in opbouw

maandag 19 februari 2007 om 00:00 uur  Bron: http://nieuwsrijk.nl

special3.jpgIn dit deel van de special staat misschien wel het belangrijkste onderdeel van de attractie centraal, want wat zou De Vliegende Hollander zijn zonder baan? Hoewel door de bouwtekeningen grotendeels bekend was hoe de baan binnen zou gaan lopen bleef het lang spannend wat betreft het echte achtbaan-deel van de attractie.

Baan lekt uit

Layout van De Vliegende Hollander

Hoewel de eerste baandelen pas in oktober de bouwplaats zouden bereiken, publiceerde Rides eind augustus al de definitieve layout van de baan. De tekening toonde het dubbele station en de verschillende elementen die de baan rijk is, zoals de bunny hop en de horseshoe. Ook werd iets meer duidelijk over de scenes van het darkride-gedeelte:

Tijdens de rit zal men in contact komen te staan met een romantische haven, de open zee, een ontmoeting met het spookschip De Vliegende Hollander en een duik in de onderwereld.Rides

De eerste delen arriveren

In oktober 2005 werden de eerste delen van de baan geplaatst. De lift werd als eerst op z’n plek gezet en later volgden de andere baandelen.

Plaatsen van de baan

Plaatsen van de baan

Plaatsen van de baan

Vroege concepten

Lift vormgegeven als sluis In het eerste deel van de special-serie hebben we een vroege tekening (getekend door Karel Willemen) van het gebouw laten zien, waarin het gebouw een stuk groter is dan zoals we dat kennen uit De Efteling. Vanzelfsprekend waren er in dit concept ook meer scenes en was de baan zelf ook een stuk groter. De darkride bestond uit 11 scenes en de baan slingerde door het gebouw heen. Een aantal scenes uit dit concept vinden we ook terug in de uiteindelijke attractie, waaronder de open zee-scene en de onderwereld. In dit concept was echter ook een grote haven-scene te vinden en een polder-scene, waar bezoekers onder andere een verliefd stelletje in het gras zouden tegenkomen. In de storm scene zouden grote boegbeelden met veel geweld uit het water verrijzen. Ook waren er in deze versie twee verticale liften gepland (zie de rode vakken op de plattegrond). De eerste lift, na de polder-scene, zou aangekleed worden als sluis. Deze lift zou niet zo hoog worden en eindigde binnen in het gebouw. De tweede lift eindigde buiten, vanuit een hoge toren ging de baan golvend tussen, over en langs het gebouw, om uiteindelijk in het water te splashen en rustig terug te varen naar het station.

Concept van gebouw en baan

Een latere tekening lijkt al iets meer op het uiteindelijke gebouw en baan, al is het achtbaan-deel een stuk groter. Plattegrond uit 2004 Na de horseshoe volgt namelijk een helix om vervolgens voor de tweede keer een tunnel in te duiken. Het deel in het gebouw zelf lijkt wel sterk op de uiteindelijke baan, als je goed kijkt kun je ook de duik in de kelder zien.

Aanvankelijk waren er 3 á 4 liftsystemen. In het begin was het ook niet de bedoeling dat je net voor de duik in de kelder iets omhoog getilt zou worden uit het water zoals nu het geval is. De bedoeling was dat je het gevoel zou hebben van een waterval naar beneden te vallen. Technisch bleek dit echter vrij ingewikkeld, vandaar dat hiervan is afgeweken.

In de volgende special…

Hoewel de baan één van de laatste grote bouwwerkzaamheden was zou de attractie nog lang niet open gaan (we hebben immers nog 5 delen in onze special-serie te gaan). Volgende week kijken we terug op de perspresentatie van januari 2006. De Efteling presenteerde enthousiast hun nieuwe attractie aan de pers en ook enkele Efteling-fans/liefhebbers kregen de kans voor het eerst in de attractie te kijken.

De volgende special wordt gepubliceerd op maandag 26 februari. Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief, je krijgt dan direct een e-mail als er een nieuw bericht geplaatst wordt.

Eerdere delen


Creative Commons License
wat is dit?

Reacties


  • ziet er weer goed uit!
    heb dr weer wat van geleerd!
    ga zo door!

  • koel hoor….

  • […] En dan De Vliegende Hollander. De attractie die al in april 2006 geopend moest worden zal dit jaar 100% zeker openen, en wel op 1 april 10:00 (over 24 dagen dus!). Omdat er begin vorig jaar problemen met de ketting van de lifthill waren kon de attractie niet op tijd openen, maar deze problemen zijn ondertussen verholpen en ze zijn vrolijk verder aan het testen. Op 24 maart, één week voor de officiële opening van De Vliegende Hollander, is er een preview voor genodigden (pers, fans, dagbladen etc.) om De Vliegende Hollander te komen bekijken. Leuk om even in de gaten te houden: op Nieuwsrijk.nl zal elke maandag een special verschijnen gerelateerd aan De Vliegende Hollander. Ondertussen zijn er al 5 specials verschenen (o.a. over de bouw van de baan en de teleurstelling met de lifthill) allen voorzien van mooie foto’s, heldere informatie en unieke schetsen. […]

  • Ik gaa er zeker in!!!!

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Specials
» Zware donderwolken in teaser De Vliegende Hollander
» Vliegende Hollander Special (6): Het laatste probleem

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel