Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Vliegende Hollander Special (2): Het gebouw verrijst

maandag 12 februari 2007 om 00:00 uur  Bron: http://nieuwsrijk.nl

Toren De Vliegende HollanderVorige week publiceerden we het eerste deel in onze Vliegende Hollander-special, waarin we keken naar de eerste geruchten en enkele concept-arts. Deze week kijken we naar de bouw van De Vliegende Hollander, waar begin 2005 mee gestart werd. Het terrein werd vlak gemaakt en de funderingen voor het gebouw werden gelegd. Langzaam kreeg het gebouw vorm, de kademuren werden afgewerkt en uiteindelijk werd het geraamte voor de toren geplaatst.

Begin van de bouw

Halverwege maart 2005 waren de eerste voorbereidingen voor de attractie al zichtbaar. Het terrein werd leeggemaakt en een grootte zandvlakte en modderpoel was het gevolg. Bouwketen verschenen en langzaam werden de contouren van het gebouw uitgegraven. Niet veel later werd ook de 6 meter diepe kelder zichtbaar waar de bootjes een duik in maken voordat ze de steile lifthill op schieten. Uiteindelijk werd ook begonnen met de bouw van de tunnel en werd het geraamte voor de toren geplaatst, welke later afgewerkt zou worden. De toren zelf is 22,5 meter hoog en vormt het eindpunt van de 45° steile lift.

Bouw van De Vliegende HollanderBouw van De Vliegende Hollander

Het gebouw van De Vliegende Hollander stelt een 16e eeuws havenstadje voor met kleine havenhuisjes. In een vroeg concept uit begin 2004, welke we in deel 1 van deze special hebben laten zien, was het de bedoeling dat het gebouw verdeeld zou worden in twee verschillende gebieden, een protserig voorgebied bebouwd met verschillende huisjes en havengebouwtjes en een vervallen achtergebied waar smokkelaars en ander uitschot zich schuilhielden.

De Kombuys

De Kombuys

Vanaf het terras van de nieuwe horeca-gelegenheid De Kombuys heb je een mooi uitzicht op de splashende en varende bootjes van De Vliegende Hollander.

Nog voordat begonnen werd met de bouw van De Vliegende Hollander was de nieuwe eetgelegenheid De Kombuys al bijna helemaal klaar. De Kombuys lijkt gebouwd te zijn van stukken wrakhout, en het hele gebouw is “versierd” met netten en touwen. Oorspronkelijk zou het terras de vorm hebben van een boot, maar uiteindelijk is het terras een simpele houten vlonder geworden. Halverwege de zomer van 2006 werd het terras overspannen met “zeilen” om zo wat schaduw te creëren; geen overbodige luxe tijdens de warme zomerdagen.

De Kombuys in de animatie van De Vliegende Hollander

In de animatie van De Vliegende Hollander die getoond werd tijdens de perspresentatie in januari 2006 is goed te zien dat het terras van De Kombuys in de oorspronkelijke plannen de vorm van een boot zou hebben.

Tot het assortiment behoren o.a. verschillende dranken zoals koffie, thee, warme chocolademelk en frisdranken, maar ook een aantal snacks en verschillende ijs-specialiteiten. Aanraders zijn toch wel de bekertjes room-ijs Chocolade of Rood fruit, verkrijgbaar in een “Klein Maatje” en een “Groot Maatje”.

Dodelijk ongeval

Op 21 oktober 2005 kwam een 55-jarige bouwvakker uit Breda om het leven bij werkzaamheden aan De Vliegende Hollander. De bouwvakker was bezig met het storten van beton bij de tunnel toen het dak waar hij opstond instortte. Hierdoor viel de bouwvakker 4 meter naar beneden. Hoewel de hulpverlening snel ter plaatse was is het slachtoffer ter plekke overleden aan zijn verwondingen. De Efteling liet later die dag weten het ongeval te betreuren. Het nieuws kwam vrij snel op internet en veel Efteling-liefhebbers reageerden geschokt. De bouw van de attractie werd dagelijks gevolgd op veel fora, maar kreeg door het ongeval een heel andere wending.
Onlangs werd bekend dat het onderzoek van de Arbeidsinspectie is afgerond. Momenteel onderzoekt justitie of er strafrechtelijke gevolgen noodzakelijk zijn.

Hoogste punt bereikt

Toen het gebouw grotendeels klaar en afgewerkt was werd de bovenkant van de toren geplaatst. Met een kraan werd het complete bovenstuk in één keer bovenop de toren geplaatst, traditioneel met een Nederlandse vlag aangezien met het plaatsen van de toren het hoogste punt werd bereikt.

Hoogste punt bereikt

In december 2005 werd tijdens de Winter Efteling de bovenkant van de toren geplaatst.

In de volgende special…

Tiny tiny teaserToen het gebouw op z’n plaats stond was iedereen natuurlijk benieuwd naar de baan zelf. Hoe zou deze gaan lopen? Welke kleur zou de baan hebben? Hoe lang zou de baan zijn? Volgende week is dit het thema van de special, we kijken naar de lay-out en de plaatsing van de baan. Daarnaast kijken we aan de hand van vroege plattegronden welke andere baanverlopen er op de tekentafel hebben gelegen.

De volgende special wordt gepubliceerd op maandag 19 februari. Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief, je krijgt dan direct een e-mail als er een nieuw bericht geplaatst wordt.

Eerdere delen


Creative Commons License
wat is dit?

Reacties


  • ziet er weer goed uit! overzichtelijk ga zo door! ik kijk al uit naar de volgende special!

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Specials
» Zware donderwolken in teaser De Vliegende Hollander
» Vliegende Hollander Special (3): Baan in opbouw

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel