Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Vliegende Hollander Special (1): Van gerucht tot werkelijkheid

maandag 5 februari 2007 om 00:00 uur  Bron: http://nieuwsrijk.nl

Vliegende Hollander Special deel 1In 2005 begon de Efteling met de bouw van De Vliegende Hollander, de nieuwste Efteling-attractie die vorig jaar had moeten openen. Dat ging helaas niet door, vele problemen zorgden ervoor dat de Efteling vorig jaar juni moest beslissen de opening uit te stellen tot 2007. Inmiddels zijn de problemen verholpen en wordt er weer druk getest. Reden genoeg om deze nieuwe attractie eens van begin tot eind onder de loep te nemen. In een 8-delige wekelijkse special nemen we je mee terug in de tijd naar de eerste geruchten, en vervolgens langzaam weer ‘terug’ naar de aanstaande opening. In dit eerste deel kijken we naar de eerste geruchten welke in 2004 de kop op staken en aan de hand van enkele concept-arts kijken we hoe De Vliegende Hollander er uit had kunnen zien.

De eerste geruchten

Na PandaDroom heeft het wel even geduurd voordat precies duidelijk werd wat de volgende nieuwe attractie zou worden. Heel lang kon de Efteling dit echter niet geheim houden. Op 2 april 2004 dook de naam “Vliegende Hollander” voor het eerst op in een berichtje op Eftelist, een bekende mailinglist over de Efteling.

Dankzij diverse (onafhankelijke) bevestigingen kunnen we er nu wel zo’n beetje vanuit gaan dat het thema bekend is. Helemaal zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar het moet wel héél gek lopen wil de Efteling over twee jaar niet uitgebreid worden met een heuse Vliegende Hollander-attractie!Eftelist

Er werd al gesproken over een watercoaster, projecties op een enorm watergordijn, een lifthill van dertig meter, een drop van acht meter en een gigantisch groot schip, en hoewel toen alles nog gebaseerd was op geruchten en uitgelekte informatie, vinden we al deze elementen toch wel in een of andere vorm terug in de attractie die er nu staat. Zo is de lifthill iets kleiner geworden met een hoogte van 22,5 meter en bevat één van de scenes een watergordijn van 11 meter breed. Ondanks al deze geruchten zou het toch nog even duren voordat de Efteling de nieuwe attractie zou bevestigen.

Eindelijk bevestiging

Die bevestiging kwam namelijk pas zo’n half jaar later, op 10 november 2004. In het Eindhovens Dagblad bevestigt directeur Ronald van der Zijl dat er een nieuwe attractie gepland staat voor 2006.

We zijn er nog niet uit of het een helemaal overdekte attractie wordt, of dat er ook een openlucht gedeelte komt.Ronald van der Zijl, Eindhovens Dagblad

Veel meer informatie komt er echter niet vrij, volgens Van der Zijl is namelijk op dat moment nog niet duidelijk wat voor soort attractie het wordt en of het een volledig overdekte attractie wordt, of dat er ook een gedeelte in de buitenlucht komt. Of dit waar is valt te betwijfelen, waarschijnlijk wilde de Efteling gewoon nog niet al te veel kwijt over hun mysterieuze nieuwe attractie. Een budget werd echter wel genoemd, de Efteling had 20 miljoen euro gereserveerd en liet weten dat de nieuwe attractie prioriteit heeft in de uitbreidingsplannen van het park.

Bouwtekening De Vliegende Hollander

Een van de bouwtekening van De Vliegende Hollander, door Eftelist online gezet in januari 2005. Op deze tekening is o.a. de ligging van de darkride-scenes te zien en ook het verloop van de wachtrij.

Grootste en duurste Efteling-attractie ooit

Ondertussen werden de geruchten sterker en werd er steeds meer bekend over de nieuwe watercoaster. Bouwtekeningen verschenen op internet, de locatie werd bekend en al snel werd gesproken over de “grootste en duurste Efteling-attractie ooit”, en hoewel het gebouw dat er nu staat misschien niet al te groot is, bestaan er vroege concept-arts waarop een enorm gebouw te zien is.

Vroeg concept De Vliegende Hollander

Een vroege concept-tekening van het gebouw getekend door Karel Willemen, waarin ook een deel van de baan en de splash te zien is.

Detail-weergave van de gevelEr bestaan verschillende versies van het gebouw, maar in elke tekening zijn kenmerken te ontdekken die we ook terugvinden in het uiteindelijke gebouw. In één van de volgende specials zullen we wat meer laten zien van de binnenkant van het gebouw, en de verschillende baan-layouts die op de tekentafel hebben gelegen.

In de volgende special…

In de volgende special gaan we kijken naar het begin van de bouw. Het terrein wordt klaargemaakt en het gebouw krijgt langzaam vorm. Niet alleen het gebouw van De Vliegende Hollander, maar ook de nieuwe horeca-gelegenheid De Kombuys, want ook woeste zeelieden moeten eten…

De volgende special wordt gepubliceerd op maandag 12 februari. Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief, je krijgt dan direct een e-mail als er een nieuw bericht geplaatst wordt.


Creative Commons License
wat is dit?

Reacties


  • Zozo, dat ziet er allemaal interressant uit! Heel leerzaam.
    Kijk uit naar de volgende!

  • Ziet er erg netjes uit jongens, ben bneiuwd naar het volgende deel! :)

  • Kom veel op deze pagina en zag/ziet er altijd al keurig uit.. Veel info wat ik zelf niet eens wist. Bedankt!

  • ziet er goed uit!

  • kun je de foto’s ook vergroten, zoals de tekening met de wachtrij kan ik niet goed zien.

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Specials
» Zware donderwolken in teaser De Vliegende Hollander
» Vliegende Hollander Special (7): De Vliegende Hollander op TV

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel