Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Python en Gondoletta vieren Zilveren Jubileum

woensdag 12 april 2006 om 16:18 uur Bron: http://nieuwsrijk.nl

Vorige week mochten we al vernemen dat de Villa Volta haar 10 jarige bestaan vierde. Vandaag zijn er weer 2 attracties die een bijzondere leeftijd bereikt hebben. De Python en de Gondoletta zijn vandaag 25 jaar oud. Het was precies 25 jaar geleden dat de twee attracties voor het eerst in de Efteling te bewonderen waren.

De Python
Op 4 April 1981 kopte De Telegraaf boven een reportage over de Efteling met koeienletters: “Sprookjes voor de kleintjes, maar ook spanning, sensatie, snelheid voor de spijkerbroekenjeugd!” Die spijkerbroekenjeugd kan de billen plooien in de treintjes van de Python die krap twee minuten over een parkoers van bijna 750 meter denderen. De topsnelheid in de vrije val bedraagt ruim 75 km/u en onderweg suizen de gillende reizigers door de loopings en kurkentrekkerbochten. De Python is dé sensatie van het jaar die in alle superlatieven over de tong gaat. De achtbaan is de grootste en spectaculairste op het Europese vasteland.

Gondolleta
Het grote nieuws naast de Python was in 1981 was de Gondoletta. De rust van deze attractie staat in schril contrast met het geweld van de achtbaan, maar is niet minder aantrekkelijk. In de Gondoletta maken bezoekers een kabbelend tochtje over de grote Siervijver en door kanaaltjes die omzoomd worden door een rijke bloemenpracht. Terwijl de jeugd afvliegt op de kick van de Python, zoeken ouderen het in het rustiger vaarwater van de Gondoletta. De Gondoletta was oorspronkelijk bedoeld om het vaarsysteem te testen voor Fata Morgana.

Villa Volta
Ook de Villa Volta heeft een bijzondere leeftijd bereikt. Villa Volta is vorige week 10 jaar oud geworden. Met Villa Volta, de attractie die in 1996 in gebruik genomen wordt, neemt de Efteling enig risico. Nog nergens ter wereld staat een dergelijke attractie in deze omvang. Er zijn ooit wel vergelijkbare attracties geweest, bijvoorbeeld van Herzog Schauckel in Duitsland, maar die zijn in grootte en belevin heel kleine broertjes van Villa Volta. Het risico dat de Efteling neemt, zit in de techniek en de beleving die de gasten zullen hebben. Omdat het evenknie van Villa Volta nog nergens is getest, weet de Efteling vooraf niet hoe de ingenieuze constructie uitpakt.

Bron: Themepark
Teksten/Informatie: De Efteling, Kroniek van een Sprookje


Creative Commons License

Reacties


 • Je komt met je eieren na Pasen, dit nieuws wist ik al

 • @lezer: Dit is ook niet echt nieuws, maar meer een mooie gelegenheid om deze attracties eens in de spotlight te zetten.

 • @lezer: Je komt zelf met je eieren na pasen.. dit bericht is gisteren geplaatst ;)

 • @lezer: Pasen is nog niet geweest :D

 • Lezer heeft eigenlijk best wel gelijk volgens mij hoor! Zo echt veel nieuwswaarde heeft dit allemaal niet! ;)

 • BreBart, als je mijn tweede reactie had gelezen had je geweten dat dit ook niet echt als nieuwsbericht bedoeld was. :) Je moet eens niet alleen lezen wat jij wilt lezen… ;)

 • @BreBart.. het is anders best bijzonder als een attractie 25 jaar bestaat :) Bovendien is het gewoon een interessant weetje..

  Het kopieren waard!

 • Dit was inderdaad het kopiëren waard, want dit hadden jullie gekopiërd van Het Ontdekken Waard! De snelste Efteling nieuwssite van het internet! :)

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Oplichtende slangenogen
» KumbaK staakt werkzaamheden DVH en Python
» Nick At in de Efteling

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel