Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Ontwerper Henny Knoet met pensioen

zaterdag 12 mei 2007 om 14:01 uur  Bron: http://nieuwsrijk.nl

Henny Knoet met z'n geesteskind PardoesDe 65-jarige Henny Knoet is enkele dagen geleden met pensioen gegaan. Knoet heeft ruim 30 jaar bij de Efteling gewerkt als ontwerper en was onder andere verantwoordelijk voor Monsieur Cannibale, het Avonturendoolhof, de Kleuterhof, D’Oude Tuffer, de parkplattegrond, een deel van het Herautenplein maar natuurlijk vooral van de Pardoes Promenade en Pardoes zelf.

Knoet behoorde tot de ‘oude garde’ van gezichtsbepalers in de Efteling. Medewerkers die vele tientallen jaren bij het bedrijf werken. In het geval van Henny Knoet zo’n dertig jaar. “En met veel plezier. Stoppen had voor mij niet gehoeven. Maar het is goed om plaats te maken voor jonge onderwerpers.”

Henny Knoet heeft een duidelijke visie op het werk van een ontwerper bij de Efteling. “Die moet zijn werk altijd door de ogen van de kleine en grote bezoeker kunnen bekijken. Hij mag zijn verwondering nooit verliezen. En hij moet dienstbaar zijn. Niet groter willen zijn dan het park en per se zijn eigen stempel willen zetten. Ontwerpers komen en gaan, maar de Efteling moet altijd eenzelfde sfeer uitstralen, een wondere wereld zijn van sprookjes en ander vermaak waar mensen even kunnen ontsnappen aan de alledaagse realiteit. En dat allemaal in een echte parkomgeving. Dat groene karakter hebben wij gelukkig altijd vast weten te houden.”
Henny Knoet kon drie decennia lang zijn creativiteit goed kwijt in zijn werk. “Maar ook in de Efteling kunnen ontwerpers natuurlijk niet ongelimiteerd hun gang gaan. Je hebt met veel zaken te maken, onder meer het beschikbare budget, veiligheidseisen en technische beperkingen. Je werkt dan ook met veel mensen van allerlei disciplines samen. Dat proces was voor mij altijd een grote uitdaging.”

Henny Knoet werkt nog wat klussen af voor de Efteling en gaat dan vooral genieten van zijn vrije tijd. “Ik zal wel blijven tekenen en schrijven en ontwerpen maken. Ambities als beeldend kunstenaar heb ik niet. Ik ben meer van de toegepaste kunst. Of nog liever: een ambachtsman. Mijn grootste bevrediging is als mijn ideeën en ontwerpen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. En natuurlijk dat de mensen er vervolgens plezier aan beleven.”

De vraag is of Henny Knoet wel zonder zijn geesteskind Pardoes kan. En omgekeerd. “Ik werk nog een stijlboek af over Pardoes en zijn wereld. Dat fundament laat ik achter voor de ontwerpers die mijn werk overnemen. De Efteling heeft een team van prima ontwerpers. Bij hen is Pardoes in goede handen. Een Efteling-ontwerper hoort trouwens gewoon verder te gaan waar de vorige is gestopt.”

Henny Knoet werkt privé - in overleg met de Efteling - aan een leesboek over Pardoes de Tovernar die afkomstig is uit het Rijk der Fantasie van de goudglanzende planeet Symbolica. “Daarin wordt zijn wereld ingekleurd. Pardoes en alle andere personages bieden zoveel mogelijkheden. Ik denk dat zij de komende jaren steeds meer diepgang krijgen in de Efteling. De wereld van Pardoes gaat een spannende toekomst tegemoet.”


Creative Commons License

Reacties


  • Ik zou zo zeggen doe je best nog ;)
    En veel succes in de toekomst ;)

  • Het is DE Kleuterhof, niet het. ;)

  • “Dat groene karakter hebben wij gelukkig altijd vast weten te houden.” Ja ja, vooral rond de Pardoes Promenade aka vliegveld Kaatsheuvels landingsbaan.

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» ‘Podcasts’ op speciale Vliegende Hollander-website [update]
» “Dit wordt het, dit wordt mijn film!”
» Vliegende Hollander Special (7): De Vliegende Hollander op TV

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel