Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

Hogere BTW voor attracties van de baan

zaterdag 15 september 2007 om 19:57 uur  Bron: http://nieuwsrijk.nl

EftelingDe ‘pretbelasting’ op kermissen en attractieparken die het kabinet in wilde voeren is van de baan. De toegangskaartjes voor de attracties blijven vallen onder het lage BTW-tarief, zo heeft het kabinet besloten. De Universiteit van Tilburg berekende de Efteling per jaar 400 duizend minder bezoekers zou trekken, op een totaal van 3,2 miljoen. Een kaartje – nu 26 euro – zou 3 euro duurder worden.

Bij de coalitie-onderhandelingen in februari spraken PvdA, CDA en ChristenUnie af dat de BTW op kermissen en pretparken omhoog zou gaan van 6 procent naar 19 procent. Die maatregel zou de schatkist jaarlijks 100 miljoen euro extra opleveren.

Vooral de kermisbranche kwam massaal in opstand. Op de kermis van Tilburg ging het licht uit protest 13 minuten uit – een verwijzing naar de 13 procentpunt die de BTW omhoog zou gaan. Branchevereniging Bovak schatte in dat binnen vijf jaar 70 procent van de kermisexploitanten kopje onder zou gaan.

Bij de doorberekening van de plannen in het coalitie-akkoord door het Centraal Planbureau bleek echter dat de koopkracht van bijna alle inkomensgroepen er door de maatregelen op achteruit zou gaan. Het kabinet besloot in te grijpen. De voorgenomen verhoging van de belasting op energie wordt uitgesteld, en nu blijkt de hogere BTW voor attracties helemaal van de baan te zijn.


Creative Commons License

Reacties


Reacties zijn niet toegestaan op dit bericht.

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Entreeprijs Nederlandse attractieparken omhoog
» “400.000 bezoekers minder voor Efteling door BTW-stijging”
» 52% jongeren vindt Efteling beste pretpark

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel