Nieuwsrijk wordt niet meer bijgewerkt en dient slechts als archief. Lees hier meer.

“400.000 bezoekers minder voor Efteling door BTW-stijging”

vrijdag 29 juni 2007 om 09:48 uur  Bron: http://nieuwsrijk.nl

Euro2Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg is gebleken dat de Efteling 400.000 bezoekers misloopt op het moment dat de BTW stijgt van zes naar negentien procent. De regering maakte begin dit jaar bekend plannen te hebben om de belasting op pretparken te verhogen.

Sinds 1998 vallen pretparken en ook kermissen onder het lage BTW-tarief. De regering wil dit terugdraaien en het reguliere tarief van negentien procent weer invoeren. In het regeerakkoord staat door de verhoging een beoogde extra inkomstenbron van honderd miljoen euro begroot voor de totale attractiebranche, maar die zal volgens de onderzoekers door de dalende bezoekersaantallen fors tegenvallen.

“Kleinere pretparken zullen het nog sterker merken in het eerste jaar en de gevolgen voor hen zullen nog groter zijn”, zegt Pieter Cornelis, docent vrijetijdswetenschap aan de Universiteit van Tilburg.

“Op lange termijn zullen er structureel alleen al in De Efteling 200.000 minder bezoekers komen per jaar. Ook zullen de bezoekers die wel komen minder geld over hebben voor snacks.” De Efteling trekt jaarlijks 3,2 miljoen bezoekers. Duinrell en Slagharen beide meer dan 1,3 miljoen. Cornelis: “Door de dalende bezoekersaantallen houden ze minder over voor investeringen in nieuwe attracties, wat de zuurstof is voor deze bedrijven.” Directievoorzitter Ronald van der Zijl van De Efteling vindt de maatregel simpelweg ’stupide’. “Bovendien halveert onze winst omdat die juist verdiend wordt bij de laatste paar honderdduizend gasten.” Ook Duinrell-directeur Roderick van Zuylen van Nijevelt verbaast zich over de kortzichtigheid van het kabinet.


Creative Commons License

Reacties


  • Ik vind dat ze [b]meteen[/b] 13% omhoog gaan, echt slecht, doe het dan geleidelijk ofzo? Er gaan zo idd veel minder mensen naar de Efteling komen hoor! voor een heel gezin is €26 euro al veel voor een dagje efteling (en dan nog zonder eten, drinken, vervoer, ect.)
    Rotregering…

  • Wat doet de regering met deze extra 13%, gaan ze zelf van hun BTW salaris naar de Efteling ? Ik denk dat over heel Nederland de gouden hand druk ook maar eens afgeschaft moet worden, anders missen de kinderen zeker de gouden bal van de kikkerkoning. Uiteraard betalen de werkende mensen al LOON belasting, en dan ook nog eens dit soort fratsen.
    Sorry Dhr. Balkenende ook voor U zit er dit jaar geen gratis kaartje meer in, oftewel GEWOON BETALEN.

 Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk. Je kunt nog wel contact met ons opnemen.

Zoeken en archief

Je kunt zoeken in alle berichten of door het archief bladeren.

Berichten over hetzelfde onderwerp

» Hogere BTW voor attracties van de baan
» Entreeprijs Nederlandse attractieparken omhoog
» Minder bezoekers Efteling door slecht weer

Vliegende Hollander-specials

Lees alles van begin tot eind over De Vliegende Hollander. De bouw, vroege concepten, de tegenslagen en nog veel meer.

Weer in Kaatsheuvel